Espais de joc preparats

Pilota Pikler i paneres espais preparats

Un dels temes que ha despertat gran interès en mi els darrers anys ha estat la preparació i organització dels espais de joc preparats.

Però, què són els espais preparats?

Els espais preparats són aquells que han estat pensats i organitzats per l’infant o infants que l’ocuparan. L’objectiu principal és que puguin jugar-hi de manera lliure i autònoma. El primer a tenir en compte és el moment motriu en el que  es troben: si es voltegen, s’arrosseguen, gategen, si s’asseuen i/o caminen, entre d’atres. Això serà clau per crear uns espais que s’adeqüin a les seves necessitats, també per aproximar-nos als seus possibles interessos. Parlem d’espais preparats de joc lliure, on l’infant pot explorar amb tot el seu cos seguint la pròpia iniciativa.

Vista general catifa espais preparats
Espai preparat a casa

L’adult que prepara un espai de joc d’aquest tipus confia en les capacitats de l’infant per desenvolupar-se i afrontar els reptes i dificultats que anirà trobant. La mirada atenta, sensible, respectuosa i confiada de la persona adulta juga un paper clau en el desplegament de l’infant. Si l’espai s’adequa a les seves necessitats, aquest li permetrà desenvolupar-se de manera autònoma i espontània.

Com podem preparar aquests espais a casa?

Un espai preparat convida a ser habitat, a provocar l’acció. Els elements i materials han d’estar col·locats curosament, combinats entre ells per suggerir diferents possibilitats. Quan l’infant ha estat jugant els objectes sovint acaben escampats pel terra. L’adult s’encarrega llavors de tornar a presentar-los i recol·locar-los. D’aquesta manera ofereix a l’infant la possibilitat d’estar sempre ocupat. També li transmet un valor de cura i atenció, no només cap a ell sinó també cap a l’espai i els objectes.

Pla general espais preparats

A on preparem els espais de joc?

En primer lloc, ens haurem de plantejar si ens cal repensar alguna de les estances de la casa, com per exemple la sala o el menjador. Aquests solen ser els llocs on passem més temps durant el dia. És on segurament té més sentit preparar l’espai de joc per a l’infant. A mida que l’infant vagi creixent haurem d’anar modificant aquests espais.

Un cop haguem pres aquesta decisió, haurem de parar atenció a tot allò que està a l’abast de l’infant i quins són els possibles perills. Com més segur i ajustat sigui l’espai per a l’infant major autonomia tindrà. Al mateix temps, els adults viurem amb més tranquil·litat el temps de joc dels nostres fills i filles.

A partir de quan oferir un espai preparat?

Quan el nadó és molt petit necessita un espai limitat i recollit per sentir-se segur. És des d’aquí on progressivament començarà a mostrar interès pel que va succeïnt al seu voltant.  Fins als dos mesos, tot i tenir el sentit de la vista limitat l’infant observa el seu voltant. Passa cada cop més estones despert, gira el cap cap a una banda i cap a l’altra i va també incorporant sons als seu gestos.

A l’inici els moviments de les seves mans són involuntaris. Ens mostren ja però el dinamisme que espotàniament acompanya l’infant des del néixer. Les mans seran el seu primer objecte de joc, que un dia descobrirà com a seves. Amb atenció i esforç les observarà detingudament i dedicarà grans esforços en mantenir-la davant els ulls o en endur-se-la a la boca.

Los niños tienen una profunda necesidad de jugar. El interés del niño en observar su entorno es incansable. Siente placer en tocar, sentir estrujar, coger y dejar caer objetos. La lista de todo lo que hace con ellos podría continuar infinitamente.

Fragment extret de Los orígenes del juego libre. Kálló, E.; Balog, G.

Quin tipus de materials podem oferir?

El primer objecte que oferirem a l’infant serà una tela, similar al que coneixem com a dudú. Com dèiem abans, el nadons no s’hi veuen gaire bé els primers mesos. Per tant hem d’oferir-li alguna tela que pugui distingir fàcilment. Pot ser de color vermell, negre o blau marí amb punts blancs. És un objecte que pot tenir sempre al seu bressol. Després de la seva mà, serà el seu primer objecte de joc.

La tela acompleix els requisits necessaris que la fan un objecte perfecte per al nadó. Està feta de material natural, és lleugera i per tant la pot agafar fàcilment sense haver de fer força. Si de manera accidental li cau sobre la cara no li farà mal. Fins i tot se la podrà acabar traient ell mateix.

Altres materials a oferir poden ser la pilota Pikler, petits ninos de roba que el nadó pugui agafar amb una sola mà, anelles o culleres de fusta. És especialment interessant que siguin objectes poc estructurats. Això permetrà que l’infant pugui donar-li múltiples usos. A més a més, aquests aniran canviant a mensura que ell creixi. Parlem d’objectes senzills que formen part de la nostra vida quotidiana i que poden acompanyar el desenvolupament de l’infant durant molt de temps.

Per què parlem de joc lliure i autonomia?

Ja des del néixer els infants són competents. De fet, durant la gestació és el nadó qui dóna la senyal a la mare per començar el treball de part. Envia al cervell d’aquesta una senyal hormonal que és enviada a l’úter perquè s’iniciïn les contraccions. Un cop nascut, si el col·loquem sobre la panxa de la mare ell sol arribarà al pit i començarà a mamar. Us en deixo un exemple d’aquest moment tan especial i màgic:

Des de la nostra mentalitat adulta això pot semblar gairebé un miracle. Però no ho és. Si ho permetem és una conquesta que qualsevol nadó sa pot assumir per ell mateix. Sense cap tipus d’ajuda, pacient i decidit va trepant cap al pit de la mare. És per aquest motiu que al final de l’embaràs creix i s’enfosqueix l’aureola dels mugrons. També és per això que al ventre apareix la línia alba, una línia fosca que va des de sota del melic fins gairebé l’alçada dels pits. Aquesta indica al recent nascut quin és el camí per arribar als pits de la mare.

L’instint vital dels infants

Veient això, és ben senzill reconèixer les capacitats innates dels infants. Les seves ganes incansables de créixer i anar més enllà els permeten avançar amb alegria i seguretat. Sempre i quan l’entorn que els oferim els adults sigui l’adequat, tant a nivell físic, psíquic com emocional.

Gran part de les idees exposades en aquest article sorgeixen de la mirada i el treball dut a terme per l’Institut Lóczy de Budapest, fundat per Emmi Pikler el 1946. Fent clic al següent enllaç trobareu una àmplia bibliografia que recull part del treball fet en aquesta institució des de mitjans del segle XX:

https://www.pikler.hu/new-page-5/

 

 

 

5 respostes a «Espais de joc preparats»

 1. Comparteixo el teu punt de vista dels espais de joc preparat.
  Nosaltres hem modificat fa poc el seu espai de joc de casa, el nostre menjador, i ens ha permès conèixer i observar en quin punt de desenvolupament motriu es troba per tal d’oferir-li un lloc segur i prou atractiu que li permet a ell estones de joc tranquiles, sense cap tipus de risc, podent seguir el seu desig i alhora ens permet als pares més llibertat per a poder estar per altres coses o senzillament deleitar-nos del plaer de mirar-lo.

  1. Quina meravella! Observar el fer dels infants ens dóna moltes pistes de l’entorn que els podem oferir. De fet no nomes això, sinó que ens ofereix l’oportunitat de conèixer-los molt millor, desobrir els seus gustos, preferències, habilitats… Moltes gràcies per compartir el teu punt de vista i experiència!

 2. Hey webmaster
  When you write some blogs and share with us,that is a hard work for you but share makes you happly right?
  yes I am a blogger too,and I wanna share with you my method to make some extra cash,not too much
  maybe $100 a day,but when you keep up the work,the cash will come in much and more.more info you can checkout my blog.
  http://bit.ly/makemoneymethod2018
  good luck and cheers!

 3. Felicitats pel blog. M’he llegit tots els articles, explicats de manera senzilla i entenedora però a la vegada sense perdre l’essència i profunditat del que s’està tractant.
  Enhorabona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *