Nutrispoon: un exemple de com no hem d’acompanyar els infants

Fa uns dies, vaig veure un anunci que em va deixar paralitzada. Era la promoció de Nutrispoon, un exemple molt clar de com no hem d’acompanyar els infants.

Nutrispoon és un prototip de la coneguda marca Nutribén. Es tracta d’una cullera que s’adhereix al telèfon. A través d’una aplicació projecta un holograma dirigit a la cara de l’infant.

cullera hologràfica

Els arguments de Nutrispoon

Segons explicava l’anunci, Nutrispoon és un gran invent perquè els infants mengin. El testimoni són un pare i una mare que relaten les dificultats que tenia la seva filla per menjar abans de fer servir la cullera hologràfica. Lluny de vetllar per l’empoderament de l’infant i de la família, Nutribén ofereix una de les pitjors sortides.

Arribar a l’extrem de promoure aquest tipus d’utensilis em sembla extremadament preocupant. Perquè de nou, deixem en últim terme el benestar de l’infant i situem a la família en un núvol de desconnexió i debilitat. Nutrispoon no soluciona cap problema, sinó que el tapa i multiplica els seus efectes. És dur veure fins a quin punt pot arribar el mercat a inventar frivolitats amb l’únic objectiu de vendre i fer diners.

Responsabilitat, consciència i treball en equip

Òbviament no podem esperar que les empreses vetllin pel benestar i la cura real dels infants. Qui ho ha de fer som les famílies, els educadors i educadores i totes les persones que tenen contacte i  responsabilitat sobre el benestar dels més petits. Nutrispoon no només és un estri inútil, sinó que com comentava anteriorment deixa a tothom en una molt mala situació.

A continuació, explicaré detalladament els motius pels quals Nutrispoon és una molt mala eina per fer servir amb els infants:

L’exposició a les pantalles és contraproduent

No és gens beneficiosa per al desenvolupament dels infants, sobretot per als més petits. Aquesta sobreestimulació pot causar, entre d’altres, problemes de visió, de concentració, d’atenció i fins i tot de conducta. Els utensilis tecnològics poden causar també problemes d’addicció temprana. Un infant tan petit no és capaç de regular-ne l’ús, ni té la consciència de com li pot afectar. Els adults, que sí que tenim aquesta consciència podem arribar a tenir problemes en la gestió de la tecnologia. Com podem esperar doncs que ells puguin fer tal exercici d’abstracció?

És una distracció innecessària

Nutrispoon, així com qualsevol altre tipus d’artefacte tecnològic distreu l’infant d’allò que està fent. Aquesta desconnexió és també una manca de consciència. L’alimentació és una qüestió massa important en la vida d’un infant i de qualsevol persona. Els àpats són moments per gaudir i per compartir, així que cal que en tinguem especial cura.

Interfereix en la relació

Com que Nutrispoon es converteix en el centre d’atenció, la qualitat de la relació infant-adult queda totalment debilitada. Els àpats són aliment per al cos però també per a l’ànima. Quan alimentem un infant li oferim una atenció que pot ser realment privilegiada i una font d’afectivitat molt necessària i enriquidora. La tecnologia és una gran interferència de les relacions humanes.

Infravalora la fortalesa de les famílies

Nutrispoon alimenta la manca de confiança de les famílies per afontrar i resoldre les situacions quotidianes en relació al menjar. El missatge encobert podria ser: ja que no ets capaç de donar el menjar al teu fill, fes servir això. Crec molt sincerament en les capacitats de les persones per afrontar les dificultats.

Les famílies de vegades necessitem recolzament extern. Aquest fet és lògic i natural. Vivim temps molt incerts i canviants que requereixen de molta habilitat. Constantment hem d’estar adaptant-nos i desenvolupant noves estratègies. Els antics paradigmes ens semblen sovint obsolets, cerquem noves respostes i volem noves maneres d’acompanyar els infants. Però els referents que tenim més a l’abast no sempre són els que veritablement ens ajuden. Ens podem sentir perduts, vivim en un món molt incert i canviant que de vegades ens abruma.

Malgrat tot, cadascun i cadascuna de nosaltres tenim unes potencialitats, tot i que de vegades no les veiem. Segurament passarem moments difícils en els que dubtarem. Però hem de creure en nosaltres mateixes, aquest és el veritable motor del canvi.

Nutribén ha retirat la campanya de Nutrispoon

Els darrers dies hi ha hagut moltes crítiques a la xarxa en contra d’aquest producte. A change.org  van engegar una recollida de firmes, diversos nutricionistes van demanar explicacions i finalment Nutribén ha retirat la campanya del mercat i sembla ser que no comercialitzarà el producte.

Us deixo l’enllaç a una notícia que parla de la retirada de Nutrispoon:

https://www.reasonwhy.es/actualidad/campanas/nutriben-responde-la-crisis-de-nutrispoon-y-retira-la-campana-2018-03-12

Afortunadament tot ha quedat en un ensurt 🙂

 

6 respostes a «Nutrispoon: un exemple de com no hem d’acompanyar els infants»

  1. Al menys tranquilitza veure que aquests prototips s’acaben retirant del mercat gràcies a la reacció de persones amb bon criteri. Com tu Irene! Felicitats per aquesta nova entrega!

    1. Diversos nutricionistes van demanar explicacions al moment, i la recollida de firmes la va engegar una associació de pediatria. I es van escriure diversos articles al respecte. Va ser qüestió de 3 o 4 dies.per una banda tranquil·litza la ràpida reacció i la retirada del prototip… Però una part de mi no pot evitar témer la propera bogeria. En fi, en tot cas l’esperarem amb les piles carregades! Gràcies per les teves aportacions!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *