Tràmits i gestions pel naixement d’un fill

Acaba de néixer el nostre fill/a, i de ben segur estem en un núvol de felicitat. Però ben aviat hem de fer un esforç i començar a fer els tràmits i gestions el més aviat possible. És una tasca una mica feixuga i poc clara. Hi ha poca informació al respecte, i la que trobem sovint és incompleta. En aquest post he intentat fer una explicació detallada i senzilla de tots els passos que s’han de seguir. Espero no haver-me’n descuidat cap i que us pugui ser d’utilitat!

tràmits i gestions
Font: freepik.es

Primera parada: Certificat literal de naixement

 • Hospital Sant Joan de Déu: tenen servei administratiu. Ells sol·liciten el certificat literal de naixement de l’infant. Altres hospitals també ho fan, però no tots. Ens demanaran el nostre correu electrònic. Rebrem un avís conforme el certificat està en tràmit. Un, o uns dies més tard rebrem el document.
  NOTA IMPORTANT: Reviseu sempre el correu brossa. En el meu cas, vaig rebre la sol·licitud a la safata d’entrada però el certificat va entrar com a brossa. Desconec el motiu, però això em va fer endarrerir totes les gestions. El certificat literal de naixement ens l’enviaran al correu electrònic que haguem facilitat.
 • En cas de parir a casa o a llocs on no tramitin el certificat, cal anar al Registre Civil amb el certificat del facultatiu que ha assistit al part. És un paper groc que emplenen els professionals sanitaris i que haureu de completar vosaltres. També haureu de dur DNI dels dos i llibre de família en cas que estigueu casades (aquest tràmit el pot fer la parella). Si no ho esteu, haureu d’anar junts al Registre Civil.

Aquest tràmit s’ha de dur a terme entre les 24h de nèixer l’infant i 8 dies naturals. 

Un cop tingueu el certificat literal de naixement, haureu d’anar a l’INSS (Seguretat Social). Allà tramitareu dues coses: les baixes de maternitat i/o  paternitat i el número de Seguretat Social del nadó per poder fer la Targeta Sanitària.

Segona parada:  tràmits a la Seguretat Social

En aquest enllaç trobareu tots els documents que necessitareu. Us aniré explicant quins d’ells haureu d’emplenar i portar el dia que aneu a l’INSS

http://www.seg-social.es/Internet_1/Pensionistas/Servicios/Solicitudesdepresta34887/Pensionesotrasprest40968/Maternidad/index.htm#documentoPDF

En primer lloc, heu de demanar cita prèvia per internet en el següent enllaç:

https://w6.seg-social.es/ProsaInternetAnonimo/OnlineAccess?ARQ.SPM.ACTION=LOGIN&ARQ.SPM.APPTYPE=SERVICE&ARQ.IDAPP=XV106001

Per donar d’alta el nadó a la Seguretat Social

Per fer aquest tràmit necessiteu dur:

Aquests tràmits també es poden fer a través d’internet. Cal disposar de certificat electrònic.

Gestionar les baixes de maternitat/paternitat

En aquesta mateixa visita a l’INSS, podreu tramitar les baixes i prestacions de paternitat i/o maternitat. Per fer-ho, necessitareu el següent:

 • Certificat d’empresa de baixa de maternitat i/o paternitat (signat i segellat per l’empresa, important revisar-ho)
 •  Sol·licitud de baixa de maternitat: És el primer document de l’enllaç que us he deixat més amunt. És necessari emplenar si la parella anirà a l’INSS a gestionar la baixa de la mare.
 • Llibre de família: les parelles que no estan casades han d’assistir totes dues a fer els tràmits. En cas de parelles casades, amb el llibre de família i els documents esmentats serà suficient.
 • DNI de la mare i de la parella (si aquesta sol·licita també la baixa).

Pel que fa a les prestacions, us recomano que dugueu els números de compte apuntats o fotocopiats.

Tercera parada: empadronament

Cada cop sou més a prop d’acabar amb tota la paperassa!

Un cop ja teniu resoltes totes les altres gestions, és moment d’anar a l’Ajuntament del vostre barri o poble. Hi ha municipis que gestionen aquest tipus de tràmits en Serveis d’Atenció Ciutadana o similars. En qualsevol cas, pregunteu a l’Ajuntament i allà us diran on heu d’anar.

Per fer l’empadronament, necessiteu:

 • Llibre de família (si no el teníeu us l’hauran donat al Registre Civil)
 • DNI d’un dels membres de la parella

Amb això ja podreu empadronar el vostre fill. Us donaran diverses còpies del full d’empadronament.

Final del trajecte: la targeta sanitària i el pediatra

El final del túnel ja és a prop! Sembla mentida, però finalment amb els tràmits passa com amb tot. Un dia, per fi, s’acaben.

Per fer la targeta sanitària del nadó, al CAP us demanaran els següents documents:

 • Llibre de família
 • Certificat d’empadronament
 • Imprès d’afiliació del nadó com a beneficiari de la Seguretat Social (us ho hauran donat a l’INSS)
 • Targeta sanitària  del pare/mare, de qui l’infant és beneficiari

La targeta sanitària del nadó la rebreu a casa passats uns dies. Al mateix CAP us adjudicaran un pediatra i podreu demanar hora per la primera visita. En cas que necessiteu anar-hi abans d’haver gestionat tots els tràmits podreu fer-ho igualment.

I fins aquí l’aventura dels tràmits!

Si us voleu curar en salut, us recomano que dugueu sempre tots els documents a sobre.

Si us heu trobat amb alguna dificultat o situació diferent del que aquí us he explicat us agrairia molt que ho compartíssiu!

Molts ànims 😉

 

2 respostes a «Tràmits i gestions pel naixement d’un fill»

 1. Molt bé, Irene! Està molt ben explicat i segur que ajudarà a moltes parelles! Ja ens hagués anat bé, fa 34 anys, que algú ens hagués assessorat d’aquesta manera!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *